Ga naar de inhoud

Onderzoek sociale veiligheid

De VvNO gaat in kaart brengen hoe de sociale veiligheid in de sector wordt ervaren en wat orkesten kunnen doen om die verder te borgen en bevorderen. In december 2024 wordt een Meting & Analyse Sociale Veiligheid uitgevoerd door het CAOP.

De directies van de Nederlandse Orkesten vinden het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt binnen de orkestorganisatie. Medewerkers moeten zichzelf kunnen zijn en zich kunnen blijven ontwikkelen, zich gesteund voelen, werkgeluk ervaren en kunnen opereren in een sociale veilige omgeving. Sociale veiligheid is van directe invloed op de fysieke en mentale gezondheid van de medewerkers van de Nederlandse orkesten en de kwaliteit van het werk – en daarmee van cruciaal belang.

Tegen deze achtergrond gaat de VvNO voor de sector in kaart brengen hoe de sociale veiligheid wordt ervaren en wat orkesten kunnen doen om die verder te borgen en te bevorderen. Op advies van een breed samengestelde klankbordgroep heeft de VvNO daarom de onafhankelijke stichting CAOP aangesteld om onderzoek te doen. Het CAOP, dat uitgebreide ervaring heeft met onderzoek naar vraagstukken op de arbeidsmarkt, zal daartoe in december een zogenaamde Meting & Analyse Sociale Veiligheid uitvoeren, middels een vragenlijst die zich richt op de afgelopen 12 maanden.

Het onderzoek richt zich op alle groepen medewerkers: musici inclusief remplaçanten, staf inclusief directies, kantoormedewerkers en ondersteunende functies. De resultaten van de meting en analyse worden naar verwachting eind 2025 voor de sector gepresenteerd, waarna per orkest wordt beslist over vervolgstappen.